Polonezköy Kiraz Festivali Tarihi Dostluğa Işık Tuttu
Türk-Polonya dostluğunu taçlandıran “Polonezköy Kiraz Festivali” (17-19 Haziran) kapsamında Tarihçi ve Akademisyen Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın katıldığı “180 Yıllık Mazi…
Türk-Polonya dostluğunu taçlandıran “Polonezköy Kiraz Festivali” (17-19 Haziran) kapsamında Tarihçi ve Akademisyen Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın katıldığı “180 Yıllık Mazi Polonezköy” Paneli, köyün köklü geçmişine ışık tuttu. Festivale gelen ziyaretçiler ise “Yüksek Sadakat” konseriyle doyasıya eğlendi.
Beykoz Belediyesi tarafından yüz yıllardır süren Türkiye-Polonya dostluğunun simgesi Polonezköy’un 180. kuruluş yıl dönümünü kutlamak, tarihi dostluğa katkıda bulunmak, meşhur ve leziz kirazını tanıtmak amacıyla düzenlenen festivalin 2. günü uzman tarihçilerin ağırlandığı “180 Yıllık Mazi Polonezköy” Paneli’ne ev sahipliği yaptı.
Prof. Dr. İlber Ortaylı, İstanbul Üniversitesi Leh Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hacer Topaktaş Üstüner, Varşova Üniversitesi’nden Antropolog ve Türkolog Dr. Marzena Godzinska ve köyün en yaşlı sakinlerinden Antoni Dohada’nın konuşmacı olarak katıldığı buluşmada köyün kuruluşu ve yüz yıllardır süren dostluk serüvenine katkıları gözler önüne serildi.
Polonezköy Czestochova Meryem Ana Kilisesi bahçesinde yapılan, araştırmacılar, öğrenciler ve ilçe sakinlerinden yoğun ilgi gören panelin izleyicileri arasında Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın, Polonya İstanbul Başkonsolosu Witold Lesniak, Geçmiş Dönem Beykoz Belediye Başkanı Muharrem Ergül, Polonezköy Muhtarı Antoni Vilkoşevski ve Polonyalı misafirler de yer aldı.
Prof. Dr. İlber Ortaylı: “Türkiye ve Polonya Tarih Boyunca Müttefik Olmuştur”
Tarih meraklılarına bilgi şöleni sunan panelde konuşan Prof. Dr. İlber Ortaylı Türkiye ve Polonya’nın tarih boyunca ortak düşmanlar dolayısıyla müttefik olduğunu vurgulayarak, 1848 yılında Macaristan’ın müstakil devlet olmasıyla başlayan ve yurtlarında Rusya’nın katliamına uğrayan Polonya Halkı’nın Osmanlıya sığınmasıyla kurulan Polonezköy’ün kendi kültürlerini ve dillerini başarıyla koruduğunu söyledi.
Öğrencilerin kişisel gelişime yönelik sorularını yanıtlayan İlber Hoca, akademisyen olmak isteyen gençlere kendi uzmanlık alanlarında en etkin isimleri takip etmelerini önerdi.
Köyün Yaşayan Çınarı Antoni Dohada “Polonezköy Cennetten Bir Köşe”
Polonezköy’ün yaşayan çınarı Antoni Dohada köyün dini, eğitim ve sosyal hayatında önemli yere sahip Meryem Ana Kilisesi’nin dönemin Şeyhülislamı’nın ve devlet adamlarının imzasıyla kurulduğunu, Zosi Teyze’nin Anı Evi’nde sergilenen, 1916 yılından bu yana tutulan hatıra defterinde bir ziyaretçinin köyü cennetin bir parçası ve kendilerini meleklerin kovaladığı bir yer olarak nitelendirdiğini yazdığını aktardı.
Prof. Hacer Topaktaş Üstüner: “Polonzeköy Lehçe ve Türkçe Konuşulan Bir Yerleşim Yeri Olarak Önem Taşıyor”
İstanbul Üniversitesi Leh Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hacer Topaktaş Üstüner ise Polonzeköy’ün Lehçe ve Türkçe konuşulan kültürün izlerini taşıyan bir yerleşim yeri olarak taşıdığı öneme dikkat çekerek, arşiv belgeleri ışığında kendi kaleme aldığı köy “180 Yıllık Mazi Polonezköy” Kitabı’ndan yola çıkarak, köyün kuruluşundan bugüne doğal dokusu, nüfus, yerleşim, eğitim durumu ve yaşanan değişim hakkında bilgiler aktardı.
Antropolog Marzena Godzinska:“Gelecekte Var Olmak İçin Polonezköy’ün Hazinelerini Korumalıyız”
Varşova Üniversitesi’nden Antropolog ve Türkolog Dr. Marzena Godzinska ise köyün özgün kültürünü doğa zenginliğini hazine olarak nitelendirerek gelecekte var olmak için sahip olunan değerlerin çok iyi korunması gerektiğini vurguladı.
Yüksek Sadakat Sahnede
Türkiye’nin önde gelen Rock Müziği gruplarından Yüksek Sadakat, panel sonrasında verdiği konserle festivale heyecan kattı.
Polonezköy Amfi Tiyatro’daki enerji dolu konseri izlemek için İstanbul’un birçok noktasından ziyaretçiler festival alanına geldi.
Grubun sevilen şarkılarını söylediği konseri izleyenler müziğin yükselen ritmine eşlik ederek güzel bir festival akşamı yaşadı.
Gecede Polonya’dan gelen Krakowiacy Grubu ise geleneksel halk dansları gösterileri sergiledi.
Beykoz Belediyesi, ziyaretçilere köyün meşhur kirazından ikram etti…
Yorumlar